A cikk tartalma Show
Sokan fordulnak a koffeinmentes kávé felé abban a hitben, hogy egy egészségesebb, kíméletesebb alternatívát választanak a hagyományos, élénkítő hatású feketével szemben. A szív- és érrendszeri problémákkal küzdők, a terhes nők, a szoptató édesanyák, a szorongásra hajlamosak vagy egyszerűen csak azok, akik este is szeretnének egy csésze kávé ízére vágyni, gyakran gondolják, hogy a koffeinmentes változat ideális megoldás. A valóság azonban árnyaltabb, és a “decaf” nem feltétlenül a tiszta, ártatlan élvezet, aminek elsőre tűnik. Mélyebbre ásva a feldolgozási módszerek és a lehetséges mellékhatások világában, meglepő tényekre derülhet fény, melyek alapjaiban kérdőjelezik meg a koffeinmentes kávé makulátlan hírnevét.
A koffeinmentes kávé iránti növekvő érdeklődés mögött az egészségtudatosság áll, de paradox módon éppen ez a törekvés vezethet minket olyan termékek fogyasztásához, amelyek rejtett kockázatokat hordozhatnak. A koffein eltávolításának folyamata ugyanis nem egy egyszerű, természetes eljárás, hanem komplex kémiai vagy fizikai módszerek sorozata, amelyek során a kávébab nem csupán a koffeintől szabadul meg, hanem számos más, jótékony vegyülettől is, sőt, potenciálisan új, nem kívánt anyagokkal is érintkezhet.
Ahhoz, hogy megértsük a koffeinmentes kávé rejtett veszélyeit, először is meg kell ismernünk, hogyan készül ez a népszerű ital. A koffein eltávolítására ma már többféle eljárás létezik, és mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, előnyei és hátrányai. Ezek az eljárások alapvetően két nagy csoportra oszthatók: a direkt és az indirekt módszerekre, valamint a vegyi anyagokat használó és a vegyszermentesnek mondott eljárásokra.
A decaffeinálás módszerei: Vegyi koktélok és alternatívák
A koffeinmentesítés egy technológiailag intenzív folyamat, amelynek célja, hogy a kávébab koffeintartalmát minimálisra csökkentse, miközben az aromát és az ízt a lehető legnagyobb mértékben megőrzi. Azonban éppen ebben rejlik a kihívás: a koffein eltávolítása anélkül, hogy a kávé karakterét teljesen tönkretennénk, rendkívül nehéz feladat. A különféle módszerek eltérő hatékonysággal és eltérő mellékhatásokkal járhatnak.
Direkt, oldószeres eljárások: A metilén-klorid és az etil-acetát árnyékában
A legelterjedtebb és legköltséghatékonyabb decaffeinálási módszerek a direkt, oldószeres eljárások. Ezek során a pörköletlen kávébabot gőzzel kezelik, hogy a pórusai megnyíljanak, majd közvetlenül egy kémiai oldószerrel érintkeztetik. A két leggyakrabban használt oldószer a metilén-klorid (diklór-metán) és az etil-acetát.
A metilén-klorid egy szintetikus vegyület, amelyet széles körben használnak ipari oldószerként, festékeltávolítóként és zsírtalanítóként. Aggasztó, hogy ez az anyag potenciálisan rákkeltőnek minősül az állatkísérletekben, és idegrendszeri károsodásokat is okozhat nagy dózisban. Bár a szabályozások szigorú határértékeket írnak elő a maradványanyagokra vonatkozóan (az USA-ban például 10 ppm, azaz tíz milliomodrész), a hosszú távú, alacsony dózisú expozíció hatásai még nem teljesen ismertek, és sokan aggódnak a vegyi anyagok jelenléte miatt a mindennapi fogyasztású élelmiszerekben.
„A metilén-klorid alkalmazása a koffeinmentesítésben régóta vita tárgya. Bár a hatóságok biztonságosnak minősítik a megengedett határértékeken belül, a fogyasztók jogosan aggódhatnak egy potenciálisan rákkeltő anyag jelenléte miatt a kávéjukban.”
Az etil-acetát egy másik gyakran alkalmazott oldószer. Ezt a vegyületet gyakran “természetesnek” aposztrofálják, mert megtalálható gyümölcsökben, például almában és körtében, és fermentációs folyamatok során is keletkezik. Azonban a koffeinmentesítéshez használt etil-acetát általában szintetikusan, kőolajszármazékokból készül. Bár kevésbé toxikus, mint a metilén-klorid, nagy mennyiségben belélegezve vagy lenyelve irritációt és idegrendszeri tüneteket okozhat. A “természetes” címke megtévesztő lehet, hiszen a feldolgozás során használt mennyiség és az alkalmazás módja egészen más, mint a gyümölcsökben természetesen előforduló minimális koncentráció.
Ezen direkt eljárások során a koffeinnel együtt sajnos a kávé számos más, aromáért és ízért felelős illékony vegyülete is elvész. Ez az oka annak, hogy a koffeinmentes kávék íze gyakran kevésbé komplex, laposabb vagy akár kissé kémiai utóízzel rendelkezhetnek, még a legmodernebb technológiák ellenére is.
Indirekt, oldószeres eljárások: A közvetett érintkezés
Az indirekt, oldószeres eljárások során a kávébab soha nem érintkezik közvetlenül az oldószerrel. Ehelyett a babot forró vízbe áztatják, amely kioldja belőle a koffeint és az ízanyagokat is. Ezt a koffeines vizet ezután egy külön tartályban oldószerrel kezelik, amely szelektíven megköti a koffeint. Miután az oldószert eltávolították, a koffeinmentes vizet visszavezetik a kávébabhoz, amely így újra magába szívja az ízanyagokat, miközben a koffein már hiányzik belőle.
Bár ez a módszer elméletileg kevesebb oldószer-maradványt eredményezhet a végtermékben, a folyamat során mégis fennáll a kockázata annak, hogy valamennyi oldószer átszivárog a vízből a kávébabba. Emellett az ízveszteség itt is jelentős lehet, mivel a vízbe áztatás és visszaszívás nem tökéletes folyamat, és a kávé eredeti karaktere sérülhet.
Vegyszermentesnek mondott eljárások: CO2 és Svájci Vizes Eljárás
Szerencsére léteznek olyan koffeinmentesítési eljárások is, amelyek nem használnak kémiai oldószereket. Ezeket gyakran “természetesnek” vagy “vegyszermentesnek” hirdetik, és valóban biztonságosabb alternatívát kínálhatnak.
A szén-dioxid (CO2) módszer
Ez az eljárás a szuperkritikus szén-dioxidot használja oldószerként. A szén-dioxidot rendkívül magas nyomás és hőmérséklet alá helyezik, aminek következtében folyékony és gáznemű tulajdonságokkal is rendelkezik. Ebben az állapotban a szuperkritikus CO2 szelektíven oldja a koffeint, miközben a kávé más íz- és aromaanyagai nagyrészt érintetlenül maradnak.
Ez a módszer rendkívül hatékony és biztonságos, mivel a CO2 természetes anyag, és a folyamat végén egyszerűen elpárolog, nem hagyva maga után semmilyen maradványt. A környezetre is kíméletesebb, mint az oldószeres eljárások. Azonban ez a technológia drágább, ezért az így készült koffeinmentes kávé általában magasabb áron kapható.
A Svájci Vizes Eljárás (Swiss Water Process)
A Svájci Vizes Eljárás (SWP) az egyik legelismertebb és leginkább “természetesnek” tartott decaffeinálási módszer. Ennél az eljárásnál semmilyen kémiai oldószert nem használnak. A folyamat lényege, hogy a zöld kávébabot forró vízbe áztatják, amíg a koffein és az ízanyagok is kioldódnak. Ezt a koffeines vizet ezután aktív szénszűrőn vezetik át, amely szelektíven megköti a koffeint, de átengedi az ízanyagokat. Az így kapott, koffeinmentes, ízanyagokban gazdag vizet (ún. “Green Coffee Extract” vagy GCE) ezután visszavezetik egy újabb adag friss kávébabhoz, amely felszívja az ízanyagokat, miközben a koffein kioldódik belőle. Ezt a folyamatot addig ismétlik, amíg a kívánt koffeinmentességi szintet el nem érik.
Az SWP garantálja, hogy a kávé 99,9%-ban koffeinmentes lesz, és mivel nem használnak kémiai anyagokat, a végtermék teljesen vegyszermentes. Ez a módszer drága és időigényes, de az így készült koffeinmentes kávé gyakran a legjobb ízprofilt és a legkevesebb egészségügyi aggályt kínálja.
Fontos, hogy a fogyasztók tisztában legyenek azzal, hogy a “koffeinmentes” címke önmagában nem mond semmit arról, milyen eljárással készült a kávé. A gyártóknak kötelező lenne feltüntetni a decaffeinálási módszert, de sajnos ez még nem általános gyakorlat. Érdemes keresni azokat a termékeket, amelyek kifejezetten jelölik a Svájci Vizes Eljárást vagy a CO2 módszert.
A kémiai maradványok és az egészségügyi aggályok
A metilén-klorid és az etil-acetát alapú decaffeinálási eljárások legnagyobb aggálya a potenciális oldószer-maradványok jelenléte a végtermékben. Bár a szabályozó hatóságok, mint az FDA (Food and Drug Administration) az Egyesült Államokban vagy az EFSA (European Food Safety Authority) Európában, szigorú határértékeket állapítanak meg, és állítják, hogy ezeken a szinteken a fogyasztás biztonságos, a kérdés továbbra is nyitott.
A metilén-kloridot például az EPA (U.S. Environmental Protection Agency) potenciálisan rákkeltő anyagnak tartja, és az állatkísérletekben máj-, tüdő- és hasnyálmirigy-rákot is okozott. Az emberi expozícióra vonatkozó hosszú távú tanulmányok hiányoznak, ami sokakat óvatosságra int. Bár a kávéban található maradványok rendkívül alacsony szinten vannak, a kumulatív hatás, különösen a rendszeres fogyasztók esetében, nem teljesen kizárható.
Az etil-acetáttal kapcsolatban kevesebb a rákkeltő aggály, de nagy mennyiségben irritációt okozhat a szemben, a bőrön és a légutakban. Krónikus expozíció esetén idegrendszeri tünetekről, fejfájásról és szédülésről is beszámoltak. Ismétlem, a kávéban található mennyiség minimális, de a kémiai anyagok jelenléte önmagában is aggályos lehet a tisztaságra és természetességre törekvő fogyasztók számára.
Az oldószeres eljárások során a koffein mellett más, a kávéban természetesen előforduló, jótékony hatású vegyületek, például antioxidánsok is elvésznek. A kávé gazdag polifenolokban és hidroxicinnaminsavakban, amelyek gyulladáscsökkentő és rákmegelőző tulajdonságokkal rendelkeznek. A decaffeinálás során ezen vegyületek koncentrációja is csökkenhet, így a koffeinmentes kávé táplálkozási profilja szegényebbé válhat az eredetihez képest.
Az alábbi táblázat összefoglalja a legfontosabb decaffeinálási módszereket és azok jellemzőit:
Módszer | Oldószer | Előnyök | Hátrányok | Egészségügyi aggályok |
---|---|---|---|---|
Direkt oldószeres (pl. metilén-klorid) | Metilén-klorid, Etil-acetát | Költséghatékony, elterjedt | Potenciális ízvesztés, kémiai maradványok | Metilén-klorid: potenciálisan rákkeltő; Etil-acetát: irritáció |
Indirekt oldószeres (pl. Swiss Water eljárás előtt) | Metilén-klorid, Etil-acetát (vízzel közvetítve) | Kisebb oldószer-maradvány kockázat | Ízvesztés, lassabb folyamat | Hasonló, de alacsonyabb kockázat, mint a direkt módszernél |
CO2 módszer | Szuperkritikus szén-dioxid | Vegyszermentes, jó ízmegőrzés, környezetbarát | Drága, speciális berendezés igénye | Nincs ismert egészségügyi aggály |
Svájci Vizes Eljárás (SWP) | Víz (aktív szénszűrővel) | Teljesen vegyszermentes, jó ízmegőrzés | Drága, időigényes | Nincs ismert egészségügyi aggály |
A decaf és az emésztőrendszer: Gyomorégés és reflux
Sokan választják a koffeinmentes kávét azzal a reménnyel, hogy kíméletesebb lesz a gyomrukhoz, és enyhíti a gyomorégést vagy a reflux tüneteit. Bár a koffein valóban stimulálja a gyomorsav termelését és ellazíthatja a nyelőcső alsó záróizmát, ezzel hozzájárulva a refluxhoz, a koffeinmentes változat sem feltétlenül gyógyír minden panaszra.
A kávé, legyen az koffeines vagy koffeinmentes, természeténél fogva savas ital. A kávébab számos savat tartalmaz, mint például klorogénsav, kininsav, citromsav és almasav. Ezek a savak önmagukban is irritálhatják az érzékeny gyomrot és fokozhatják a gyomorégést, különösen az arra hajlamos egyéneknél. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a koffeinmentes kávé is képes stimulálni a gyomorsav termelést, sőt, bizonyos esetekben még intenzívebben is, mint a koffeines változat.
Ez a jelenség részben a kávéban található egyéb vegyületeknek tudható be, amelyek a decaffeinálás során is megmaradnak. A pörkölés során keletkező anyagok, mint például a N-alkánok, szintén hozzájárulhatnak a gyomorsav termeléséhez. Tehát, ha valaki gyomorégés vagy reflux miatt fordul a koffeinmentes kávéhoz, előfordulhat, hogy nem tapasztal jelentős javulást, sőt, akár rosszabbodhatnak is a tünetei.
Egyesek azt is tapasztalhatják, hogy a koffeinmentes kávé fogyasztása után is jelentkeznek a kávéra jellemző emésztési zavarok, mint például a puffadás vagy az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteinek súlyosbodása. Ez is arra utal, hogy nem kizárólag a koffein a felelős a kávé emésztőrendszerre gyakorolt hatásaiért, hanem a kávébab komplex kémiai összetétele is szerepet játszik benne.
Koleszterinszint és szív-érrendszeri kockázatok

Talán az egyik legkevésbé ismert, de annál aggasztóbb potenciális mellékhatása a koffeinmentes kávénak a koleszterinszintre gyakorolt hatása. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a koffeinmentes kávé fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin, azaz a “rossz” koleszterin szintjének emelkedésével.
Ez a jelenség valószínűleg nem a decaffeinálás folyamatának közvetlen következménye, hanem inkább azzal magyarázható, hogy milyen típusú kávébabot használnak jellemzően a koffeinmentesítéshez. A legtöbb koffeinmentes kávé Robusta babokból készül, vagy Robusta és Arabica keverékéből. A Robusta kávébabokról ismert, hogy magasabb szinten tartalmazzák a diterpéneket, mint a kahweol és a cafestol. Ezek a vegyületek, különösen a cafestol, bizonyítottan emelik a koleszterinszintet azáltal, hogy befolyásolják a máj koleszterin-anyagcseréjét.
Míg a papírszűrőn keresztül lefőzött kávé, legyen az koffeines vagy koffeinmentes, nagyrészt megszabadul ezektől a diterpénektől, addig a presszókávé, a főzött kávé vagy a filter nélküli kávék (pl. török kávé) esetében a diterpének nagyobb mennyiségben jutnak be a szervezetbe. Mivel a koffeinmentes kávék jelentős része Robusta babokból készül, a rendszeres fogyasztás, különösen szűretlen formában, potenciálisan hozzájárulhat a magasabb LDL koleszterinszinthez, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Ez egy fontos szempont azok számára, akik szívproblémák vagy magas koleszterinszint miatt választják a koffeinmentes kávét. Lehet, hogy a koffein elkerülése mellett egy másik, potenciálisan káros tényezővel szembesülnek. Érdemes tehát odafigyelni a kávébab típusára és a készítési módra is.
„A koffeinmentes kávé nem feltétlenül jelenti a szív- és érrendszeri egészség garanciáját. Az alkalmazott kávébab típusa és a készítési mód jelentősen befolyásolhatja a koleszterinszintre gyakorolt hatását.”
A kávébab minősége és a feldolgozás szerepe
A koffeinmentes kávé esetében gyakran előfordul, hogy gyengébb minőségű kávébabokat használnak a feldolgozáshoz. Mivel a decaffeinálás költséges és komplex folyamat, a gyártók néha alacsonyabb minőségű, olcsóbb babokat választanak, hogy kompenzálják a feldolgozási költségeket és versenyképes áron tarthassák a terméket. Ezek a gyengébb minőségű babok eleve tartalmazhatnak több hibát, penészt vagy egyéb szennyeződéseket, amelyek rontják az ízélményt és potenciálisan egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.
A kávébabok minősége nem csak az ízt, hanem a benne lévő tápanyagok és potenciálisan káros anyagok mennyiségét is befolyásolja. Az olcsóbb, tömegtermelésből származó kávébabok gyakran kevésbé szigorú minőségellenőrzésen esnek át, és nagyobb valószínűséggel tartalmazhatnak peszticid- és herbicid-maradványokat.
Bár a decaffeinálási folyamat során a babokat mossák és gőzzel kezelik, ami csökkentheti bizonyos szennyeződések szintjét, a kémiai oldószerekkel való érintkezés során a babok szerkezete megváltozhat, és a vegyi anyagok beépülhetnek a belső rétegekbe. Ez különösen igaz a kevésbé gondos feldolgozási eljárásokra.
Az egészséges kávé fogyasztása szempontjából tehát nem csak a koffeinmentesség a lényeg, hanem a kiinduló kávébab minősége és a feldolgozás tisztasága is. Érdemes bio minősítésű, fair trade, vagy speciális kávézókban kapható, gondosan válogatott és feldolgozott koffeinmentes kávékat keresni, amelyeknél a gyártó részletes információt ad a származásról és a decaffeinálási módszerről.
A koffeinmentes kávé és a pszichológiai tényezők
A koffeinmentes kávé fogyasztása mögött gyakran pszichológiai tényezők is meghúzódnak. Az emberek megszokták a kávézás rituáléját, az ízét és az illatát, és még akkor sem szeretnének lemondani róla, ha a koffein nem kívánatos számukra. A koffeinmentes kávé ebben az esetben egyfajta placebo hatást válthat ki, kielégítve a kávézás iránti vágyat anélkül, hogy a szervezetbe koffein jutna.
Ez a pszichológiai tényező azonban rejtett veszélyeket is hordozhat. Mivel a koffeinmentes kávét “ártalmatlannak” tartják, sokan hajlamosak nagyobb mennyiségben fogyasztani belőle. Ez megnövelheti a potenciálisan káros kémiai maradványok vagy a koleszterinszintet emelő diterpének bevitelét. Emellett a nagyobb mennyiségű folyadékbevitel, különösen étkezések után, hígíthatja az emésztőnedveket, ami szintén hozzájárulhat az emésztési zavarokhoz.
Sokan a kávé ízét, még a koffeinmentesét is, édesítik cukorral, édesítőszerrel, vagy tejszínnel, ízesített szirupokkal dúsítják. Ezek az adalékanyagok önmagukban is számos egészségügyi kockázatot rejtenek, mint például a súlygyarapodás, a vércukorszint ingadozása vagy a mesterséges édesítőszerek lehetséges mellékhatásai. A “koffeinmentes” címke mögött rejtőző “egészségesebb” érzés tehát hamis biztonságérzetet adhat, ami túlzott fogyasztáshoz és további, nem kívánt adalékanyagok beviteléhez vezethet.
Mégis mennyi koffein van egy koffeinmentes kávéban?
Fontos tisztázni, hogy a koffeinmentes kávé nem teljesen koffeinmentes. A szabályozások szerint ahhoz, hogy egy kávé koffeinmentesnek minősüljön, koffeintartalmának kevesebbnek kell lennie, mint az eredeti bab koffeintartalmának 0,1%-a (Európában) vagy 0,3%-a (USA-ban). Ez azt jelenti, hogy egy átlagos csésze koffeinmentes kávé még mindig tartalmazhat 2-15 mg koffeint, szemben egy normál kávé 95-200 mg-os tartalmával. Bár ez a mennyiség alacsony, a rendkívül koffein érzékeny egyéneknél vagy azoknál, akik napi több csészével isznak, a kumulatív hatás mégis jelentkezhet, különösen ha az esti órákban fogyasztják.
Ez a maradék koffeinmennyiség elegendő lehet ahhoz, hogy bizonyos érzékeny embereknél alvászavarokat, szorongást vagy idegességet váltson ki. A terhes nőknek és a szoptató édesanyáknak, akiknek különösen oda kell figyelniük a koffeinbevitelre, érdemes megfontolniuk, hogy még a koffeinmentes kávé is tartalmazhat némi koffeint.
A koffeinmentes kávék koffeintartalma nagyban függ a kávébab típusától, a decaffeinálási módszertől és a főzési eljárástól. Például egy erősen pörkölt, sötétre pörkölt koffeinmentes kávé valószínűleg kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy világosabb pörkölésű, mivel a hosszabb pörkölés során a koffein egy része lebomlik.
Alternatívák a koffeinmentes kávéra

Ha valaki teljesen el akarja kerülni a koffeint és a koffeinmentesítési eljárásokkal járó potenciális kockázatokat, számos más kávé alternatíva létezik, amelyek ízletesek és egészségesek lehetnek.
- Gyógynövényteák: Számtalan ízletes gyógynövénytea létezik, amelyek nem tartalmaznak koffeint és számos egészségügyi előnnyel járnak. Például a kamilla tea nyugtató hatású, a borsmenta tea segíti az emésztést, a rooibos tea pedig tele van antioxidánsokkal.
- Gabonakávék: A pörkölt gabonákból, például árpából, rozsból vagy cikóriából készült italok ízükben emlékeztethetnek a kávéra, de teljesen koffeinmentesek. Ezek gyakran prebiotikus rostokat is tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a bélflórára.
- Matcha tea (alacsony koffeintartalommal): Bár a matcha tea tartalmaz koffeint, egyedi aminosavprofiljának köszönhetően (L-theanin) a koffein felszívódása lassabb és egyenletesebb, elkerülve a hirtelen energiaemelkedést és leesést. Ezenkívül rendkívül gazdag antioxidánsokban.
- Aranytej (turmeric latte): A kurkumából és növényi tejből készült aranytej nemcsak ízletes és melegítő, hanem gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, és teljesen koffeinmentes.
- Forró csokoládé: Mértékkel fogyasztva a jó minőségű, magas kakaótartalmú forró csokoládé is kellemes alternatíva lehet, bár kisebb mennyiségű koffeint és teobromint tartalmaz.
Ezek az alternatívák lehetővé teszik, hogy a kávézás rituáléját élvezzük anélkül, hogy aggódnunk kellene a koffein vagy a decaffeinálás potenciális mellékhatásai miatt. A lényeg, hogy tudatosan válasszuk meg, mit iszunk, és tájékozódjunk a termékek eredetéről és feldolgozási módjáról.
Hogyan válasszunk biztonságosabb koffeinmentes kávét?
Amennyiben mégis ragaszkodunk a koffeinmentes kávéhoz, érdemes néhány szempontot figyelembe venni a választás során, hogy a lehető legbiztonságosabb és legtisztább terméket fogyasszuk.
- Keresse a “Swiss Water Process” vagy “CO2 Process” jelölést: Ezek a módszerek garantálják, hogy a kávé vegyszermentesen lett decaffeinálva. Bár drágábbak lehetnek, az egészségünk megéri a befektetést.
- Válasszon organikus, bio minősítésű kávét: Az organikus kávé termesztése során nem használnak szintetikus peszticideket és herbicideket, így eleve tisztább alapanyagból indul ki a decaffeinálás.
- Figyeljen a kávébab típusára: Ha aggódik a koleszterinszintje miatt, keressen olyan koffeinmentes kávét, amely 100% Arabica babokból készül, mivel ezek kevesebb diterpént tartalmaznak, mint a Robusta.
- Vásároljon megbízható forrásból: Keresse a specializált kávézókat, pörkölőket vagy bioboltokat, ahol a személyzet tájékozott a termékekről és a decaffeinálási módszerekről.
- Készítse el szűrővel: Ha nem biztos a kávébab típusában vagy a decaffeinálás módjában, a papírszűrő használata segíthet eltávolítani a diterpéneket, amelyek emelhetik a koleszterinszintet.
A koffeinmentes kávé nem ördögtől való, és sokak számára valóban jobb választás lehet, mint a koffeines változat. Azonban elengedhetetlen, hogy tudatos fogyasztók legyünk, és ne dőljünk be a “mindig egészségesebb” mítosznak. A tájékozottság és a gondos választás kulcsfontosságú ahhoz, hogy a kávézás élvezetét valóban mellékhatások nélkül élvezhessük.
Végül, de nem utolsósorban, hallgassunk a testünkre. Ha a koffeinmentes kávé fogyasztása után is tapasztalunk emésztési zavarokat, alvászavarokat vagy bármilyen más kellemetlen tünetet, érdemes megfontolni, hogy teljesen lemondjunk róla, vagy kipróbáljunk más alternatívákat. Az egészséges kávé fogyasztásának kulcsa a mértékletesség és a minőség.